Waarom en hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken?
Kalkaanslag op de tegels, vuil tussen de voegen en kranen die hun glans hebben verloren. Hoogste tijd om de badkamer grondig te reinigen.
Wanneer je de badkamer regelmatig schoonmaakt, zullen zeepresten, kalkaanslag en vuil minder snel aan de oppervlakte hechten. Door de douchecabine en het overige sanitair geregeld te reinigen, zal het badkamer schoonmaken minder tijd in beslag nemen. Reinig de badkamer bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks. Op die manier blijft een tijdrovend schoonmaak van de badkamer je bespaard.
Houdt de schuurspons, handschoenen en schoonmaakmiddelen dus paraat en geef schimmel, kalkaanslag en vuil geen enkele kans!
Waarmee kan ik het beste de badkamer schoonmaken?
Het ultieme stappenplan voor het schoonmaken van de badkamer is voor ieder weer anders. Toch bestaan er heel wat universele tips die het schoonmaken van de badkamer overzichtelijk maken. Houdt de volgende benodigdheden in ieder geval in de aanslag:
Schoonmaakmiddelen, zoals een ontkalker
Schrobber
Ruitenreiniger
Emmer
Spons
Doek
Handdoeken
Stofzuiger / bezem / vloerwissers
Wat is de beste methode om de badkamer schoon te maken?
Het schoonmaakplan om de badkamer hygiënisch te reinigen kan er als volgt uitzien. Je kunt natuurlijk ook enkele badkamer poetstips uit dit schoonmaakrooster als leidraad nemen:
1. Wc-pot reinigen
Giet wat bleekmiddel in de wc-pot en laat dit schoonmaakmiddel een paar minuten intrekken. Met een doek of spons kun je vervolgens de buitenkant van de wc-pot, de bril, de klep en het waterreservoir afnemen. De toiletborstel is handig voor het schoonmaken van de binnenkant van de wc.
Tip: vergeet ook de deurklinken, lichtschakelaars en spoelknop niet te desinfecteren. Deze oppervlaktes bevatten vaak meer bacteriën dan een wc bril! Rond het geheel af met wat toefjes luchtverfrisser.
2. Douche schoonmaken
Douchen in een schone douchecabine geeft meer voldoening, dan turen door een douchedeur met kalkaanslag en zeepresten. Het schoonmaken van de douche hoort in een schoonmaak schema meer dan thuis.
Begin met het schoonspoelen van de tegels, spray de douchecabine in of maak een sopje van lauw-warm water en badkamerreiniger. Poets nu de tegels schoon met een spons of schrobber en vergeet de voegen, randen en douchekop niet.
Spoel het schoonmaakmiddel weg met schoon water.
3. Badkuip schoonmaken
Ook het bad schoonmaken behoort tot het grondig reinigen van de badkamer. In dit geval biedt een sopje met warm-water en wat huishoudazijn uitkomst. Maak het bad schoon met een spons en wat sop. Laat het sopje 15 minuten intrekken en neem het bad af met een natte doek. Spoel het bad, inclusief kraan, schoon en droog de badkuip met een handdoek. Op die manier voorkom je kalkaanslag.
Tip: verwijder ook eventuele haren uit de afvoer en laat het water weer heerlijk fris stromen.
4. Wastafel schoonmaken
Als het grotere sanitair, zoals de wc-pot, de douche en het bad, blinkend schoon zijn, is de wastafel aan de beurt. Een schone wastafel oogt fris en hygiënisch. Tandpasta resten, kalkaanslag of een spiegel met waterspetters zijn een echte no-go in een schone badkamer.
Roestvrijstalen kranen zijn makkelijk schoon te poetsen met een spons en wat afwasmiddel. Een keramische of porseleinen wastafel eveneens. Een zacht schoonmaakmiddel met wat soda is ideaal voor een granieten wastafel. Droog de wastafel af met een handdoek.
5. Spiegel reinigen
Ook spiegels mogen tijdens het schoonmaken van de badkamer niet over het hoofd worden gezien. Door opspattend water of stof kan het glas al snel troebel ogen. Gebruik ook in dit geval een sopje, een spons en een glas- of allesreiniger. Droog de oppervlakte met een raamwisser of microvezeldoekje af en geniet van een tevreden blik in een blinkende spiegel.
6. Stofzuigen en badkamervloer schoonmaken
Laat het schone sanitair vooral niet door haren, vuil en stof op de vloer ontsieren! Pak dus gauw een stofzuiger of bezem erbij en stofzuig de vloer van de badkamer grondig schoon.
Daarna kun je de vloer dweilen. Gebruik een sopje met lauw-warm water, allesreiniger en een dweil en loop alle hoeken van de badkamer zorgvuldig na. Wacht vervolgens totdat de tegels droog zijn en leg eventuele matten en wasmanden weer op hun plaats. Op die manier oogt alles weer opgeruimd en wel.
Handige badkameraccessoires voor het schoonmaken van de badkamer
Sommige badkameraccessoires kunnen het badkamer poetsen vergemakkelijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bad- en tegelwisser Flexipad, de watertrekker of de combi emmer met de handige Combi Box?
Zogenoemde combi emmers bieden je de mogelijkheid, om twee verschillende sopjes te maken. Bovendien zijn ze handig om schoonmaakmiddelen in op te bergen.
Tegel- en badkamerwissers met wisserhoezen en telescoopsteel kunnen zelfs de moeilijkste plekjes achter kranen, radiotoren of het plafond bereiken.
Met badkamer- en raamzuigers zijn streeploze douchecabines, douchewanden en spiegels meer dan een feit. Ook handig zijn onze inwassers en raamtrekkers die je terugvindt in de categorie ramen lappen. De meeste van deze artikelen zijn compatibel met onze Click Systeem stelen.
Badkamer schoonmaken: hoe krijg ik kalk in de badkamer weg?
Zit je na deze badkamer-schoonmaak-tips toch nog met hardnekkige kalk op tegels en kranen opgeschept? Probeer deze wondermiddeltjes eens:
Heet water
Kalk zal pas verdwijnen als het water goed op temperatuur is. Gebruik tijdens het reinigen van de douchecabine en tegels dus heet water!
Cola
Wanneer je niet vies bent van plakkerig spul op de tegels biedt cola een uitkomst. Cola is een agressief schoonmaakmiddel dat kalkaanslag meteen aanpakt. Giet wat frisdrank over de vieze plekken, laat dit 15 minuten intrekken en spoel na met schoon water.
Schoonmaakazijn
Ook schoonmaakazijn is een wondermiddel wat het verwijderen van kalkaanslag betreft. Meng het azijn met kokend water en laat dit 15 minuten intrekken. Vervolgens kun je de kalk met een doekje afnemen.
Anti-kalkmiddel
Zoals de naam al zegt: een sterk anti-kalkmiddel zou de kalkaanslag moeten verwijderen. Aangezien dit schoonmaakmiddel vrij agressief is, kun je je ook op milieubewustere alternatieven focussen, zoals citroensap of karnemelk. Beide producten hebben een hoge zuurgraad en kunnen oppervlakten laten glimmen.
Bleekmiddel
Als bovenstaande maatregelen niet helpen, zou een bleekmiddel uitkomst kunnen bieden. Let wel op:
bleek is een bijtend, chemisch schoonmaakmiddel met nare bijwerkingen. Vooral in contact met de huid en de ogen. Gebruik daarom schoonmaakhandschoenen en giet wat bleek op een doek of spons. Laat het middel even inwerken en verwijder de kalk met een doek of schrobber.
Loop jij na het lezen van deze tips met lood in de schoenen richting de badkamer? Voorbereid op een half dagje schrobben en poetsen? Overweeg dan een schoonmaker in te huren en geef het werk uit handen. Dat zal ongetwijfeld tot een blinkend schoon resultaat leiden.
Ook een schoonmaakrooster voor de badkamer biedt een goed uitgangspunt. De uitvoering ligt vervolgens geheel aan jou − of de ander!
Voor nog meer schoonmaaktips zoals bijvoorbeeld de voorjaarsschoonmaak of najaarsschoonmaak, lees ook onze andere blog "Najaarsschoonmaak" of "Voorjaarsschoonmaak" maar ook onder "Reinigen zonder chemie" vind je handige tipps voor schoonmaken met natuurlijk schoonmaakmiddel.
Producten voor jouw eenvoudige poetsroutine in de badkamer
Met de praktische reninigingsproducten van Leifheit maak je je badkamer in een handomdraai blinkend schoon.