Set CLEAN TWIST M Ergo

Complete dweilset 

Overtrek CLEAN TWIST super soft

Voor kwetsbare vloeren zoals parket

Bezem Xtra Clean 30cm

Zachte borstelharen 


 

Waarom is het belangrijk je parketvloer te reinigen?

Als je wilt dat je parketvloer op lange termijn zijn glans behoudt, moet je hem regelmatig schoonmaken. Regelmatig schoonmaken heeft ook een aantal andere voordelen:

  1. Bescherming tegen vuil: door stof, zand en andere deeltjes van het parketoppervlak te verwijderen, kun je krassen voorkomen.
  2. De natuurlijke glans behouden: een mooi glanzende parketvloer verbetert de algehele sfeer van de kamer. Om het uiterlijk te behouden, is het essentieel om je houten vloer regelmatig schoon te maken.
  3. Krassen vermijden: kleine deeltjes kunnen zich onder je schoenen ophopen en lelijke krassen op het parket veroorzaken.
  4. Verminderen van allergenen: dierenharen, huisstofmijt of pollen kunnen soms een grote last zijn voor mensen met een allergie. Als je je parket echter regelmatig dweilt, verminder je allergische reacties.
  5. Vochtschade voorkomen: vloeistoffen en overmatig vocht beschadigen je parket - vooral als het al in het hout is gedrongen.
  6. De toplaag onderhouden: om de doeltreffendheid van de behandeling te behouden en het hout te beschermen, moet je het parket regelmatig schoonmaken.
  7. De waarde behouden: een goed onderhouden en schoongemaakte parketvloer behoudt na verloop van tijd zijn waarde. Als je de vloer in goede staat houdt, kan dit een voordeel zijn bij het verkopen of verhuren van je woning of huis.

Parketreinigen: aan de slag!

Er zijn een paar belangrijke dingen waar je aan moet denken voordat je je parket schoonmaakt. Maar maak je geen zorgen, het is geen rocketscience!

 

 

1. Een overzicht krijgen

Het gaat niet zozeer om het feit dat je parket verzorging nodig heeft, maar meer om welke verzorging er precies nodig is. Kijk eerst naar de staat van je parketvloer:

  • Zijn er zichtbare beschadigingen zoals diepe krassen, versleten plekken, watervlekken of andere verkleuringen?

  • Is je parket alleen oppervlakkig vuil of zijn de vlekken dieper in het hout gedrongen?

  • Heeft je vloer wat extra zorg nodig of is normaal schoonmaken voldoende?

Maak indien nodig een to-do lijst zodat je niets vergeet.

 

2. Bereid het schoonmaakgebied voor

Of je nu parket, laminaat, tegels of iets anders wilt dweilen, ruim eerst de ruimte op. Verwijder alle obstakels zoals meubels, tapijten of decoratieve voorwerpen. Je kunt het beste van kamer naar kamer gaan om de rommel beheersbaar te houden.

 

3. Parketreiniger en onderhoudsproducten - wat heb je nodig?

Voor kwetsbare vloeren zoals parket of laminaat moet je niet zomaar een schoonmaakmiddel gebruiken. Zorg er in plaats daarvan voor dat het een mild product is. Je zit aan de veilige kant als je een schoonmaakmiddel kiest dat speciaal voor parketvloeren is bedoeld. Vermijd agressieve en zure reinigingsmiddelen, want die kunnen het hout beschadigen.

Een milde reiniging met de Leifheit parketreiniger 1000ml

De Leifheit parket- en laminaatreiniger beschermt de voegen niet alleen tegen vocht, maar laat ook geen lelijke strepen achter op de vloer. De fles heeft ook een kinderslot voor veilig opbergen!

 

 

KoOP NU 

Als je je parketvloer wilt schoonmaken en onderhouden, is de productkeuze ook hier belangrijk. Houtzeep, parketolie of parketolie kunnen nuttig zijn om je vloer extra te beschermen.

 

 

4. Parket reinigen met de juiste schoonmaakproducten

Parket moet voorzichtig worden schoongemaakt. Kies jouw schoonmaakgereedschap daarom zorgvuldig:

  • Zachte bezems of stofzuigers met opzetborstels zijn ideaal om vuil en stof te verwijderen. Je kunt ook een vloermop gebruiken. Er zijn hoezen voor die speciaal zijn ontworpen voor het droog reinigen van houten vloeren.

  • Voor de eigenlijke schoonmaak wordt een dweil of elektrische vloerreiniger aanbevolen. Let op: parket mag alleen worden schoongemaakt met een vochtige doek. Zorg er dus voor dat de doek of hoes slechts licht vochtig is.

 

Zorg ervoor dat uw schoonmaakgereedschap geen harde haren of scherpe randen heeft. Deze verhogen het risico op krassen op de vloer.

Vermijd overmatig vocht

Zorg ervoor dat het schoonmaakmiddel of het water niet druppelt, anders ontstaan er watervlekken. Veeg de vloer snel droog om te veel vocht te vermijden. Wring de vloerwisser die je gebruikt goed uit, zodat hij slechts licht vochtig is. Dit geldt niet alleen bij het schoonmaken van parket. Probeer in het algemeen niet met natte schoenen over het parket te lopen en veeg gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk op.

 

Zachte droge reiniging: effectieve verzorging voor jouw parketvloer 

Een stofzuiger is meestal de eerste keuze om je oude houten vloer schoon te maken. Met het juiste opzetborstel kun je stof en vuil van het oppervlak losmaken en opzuigen zonder het hout te beschadigen. Let op: gebruik alleen zachte borstels, anders maak je per ongeluk krassen op het parket in plaats van het schoon te maken.
 

Als alternatief kun je ook een bezem, ons Clean & Away systeem of een vloerwisser met een static doek gebruiken om droog schoon te maken. Veeg gewoon voorzichtig om vuil, stof en haren te verwijderen. Let op: vermijd grove haren of harde randen.

Microvezels, ja of nee?

Eigenlijk moet je microvezeldoeken vermijden.

Microvezeldoeken zijn ideaal voor het reinigen van vloeren, zowel droog als nat. Ze hebben een hoog absorptievermogen voor stof- en vuildeeltjes. De vraag is echter of microvezel ook geschikt is voor parket. Als je er verzegeld parket mee wilt schoonmaken, kan microvezel krassen achterlaten. Idealiter zou je ook moeten vermijden om microvezel te gebruiken om gelakt, geolied of gewaxt parket schoon te maken. Hoewel de oppervlakken robuuster zijn dan onbehandeld parket, absorbeert de microvezel de lichte vetlaag die de vloer beschermt. Op de lange termijn slijt de beschermlaag weg, wat weer ten koste gaat van de levensduur van je vloer.

 

 

Glanzend en mild: effectieve droge reiniging van parketvloeren

Sterk vervuild parket moet nat worden gereinigd omdat de stofzuiger niet altijd volstaat. Maar onthoud: “vochtig” is het toverwoord. Je dweil of doek mag nooit nat zijn of zelfs druipen. Wring hem altijd goed uit zodat er slechts een licht laagje vocht op de vloer achterblijft. Te veel vocht kan in de voegen dringen en de vloer laten krom trekken. Dweil de vloer in gelijkmatige banen, werk in secties en verwijder vuil en vlekken.

Parketverzorging deluxe: zo wordt jouw parketvloer stralend schoon

Wees voorzichtig bij het schoonmaken van een onbehandelde houten vloer. Dit komt omdat onbehandeld parket, in tegenstelling tot verzegelde of met was behandelde oppervlakken, nog gevoeliger is voor vocht. Zorg ervoor dat je dit beperkt en voorkom dat de vloer doorweekt raakt. Dweil voorzichtig in de richting van de houtnerf en vermijd overmatig wrijven. Nadat je het parket hebt schoongemaakt, moet de vloer snel drogen. Zo voorkom je vochtschade. Indien nodig kun je het parket voorzichtig opwrijven met een droge doek.

 

 

Van een vuile vloer naar een stralend schoon resultaat: zo reinig je effectief jouw sterk vervuilde, geoliede parkevloer

Het voordeel van geolied parket is het dunne laagje vet op het oppervlak
Om deze op te frissen, kan je zogenaamde vloerzeep gebruiken. Het reinigt het parket niet alleen grondig om vuil te verwijderen, maar maakt ook gebruik van de vochtinbrengende ingrediënten, die nodig zijn om de parketvloer mooi te laten blijven. Over het algemeen is het raadzaam om regelmatig parket olie aan het dweilwater toe te voegen om de mooie uitstraling te behouden. Hier zijn speciale onderhoudsoliën voor. Zorg er wel voor dat deze geschikt is voor je parketvloer.

 

 

Opfrissen en verzorgen: tips om verzegeld parket nieuw leven in te blazen

Wil je je verzegelde parket niet alleen schoonmaken, maar ook opfrissen? In dat geval raden we watergedragen lak, lakzeep en polijstmiddelen aan. Je kunt het parket vochtig afnemen met lakzeep en daarna lak en poetsmiddelen op waterbasis gebruiken om de lak te onderhouden. Onderhoud is belangrijk om de slijtage te minimaliseren die automatisch optreedt wanneer je over de vloer loopt. Een bijkomend voordeel is dat je kleine krasjes kunt repareren.

 

Speciale behoeften: vloeren van echt hout schoonmaken onder moeilijke omstandigheden

Soms is het niet zo eenvoudig om je eigen parketvloer schoon te maken. Vooral als er al vlekken, verkleuringen, grote vervuilingen of krassen zijn. Dan is goed advies duur.


 

Geen hekserij: parket reinigen in de zomer en winter

Elk seizoen heeft zijn uitdagingen die een positief of negatief effect hebben op het schoonmaken van parket:
 

In de zomer is er meestal het probleem van een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor zwelt het parket op en is het gevoeliger voor vocht. Pas daarom op dat je niet te veel vloeistof gebruikt bij het schoonmaken van het parket.
 

Steentjes, zand en vuil vormen een andere uitdaging. Vooral in de zomer breng je veel tijd buiten door en neem je vaak vuil mee je huis in. We raden aan om nooit op straatschoenen over parket te lopen om krassen te voorkomen.
 

Airconditioning kan ook een relevante factor zijn, omdat het niet alleen de vochtigheid in de kamer verlaagt, maar ook het parket uitdroogt.
 

In de winter daarentegen heb je te maken met heel andere uitdagingen. Een groot probleem is het vocht dat je via sneeuw en ijs je huis binnenbrengt, wat een belasting vormt voor je parketvloer. Ook hier raden we je aan om binnenshuis geen straatschoenen te dragen en deurmatten bij de voordeur te leggen.
 

De verwarming kan de luchtvochtigheid in de winter verlagen, waardoor het parket kan uitdrogen en barsten. Gebruik luchtbevochtigers om de luchtvochtigheid op peil te houden en het parket te beschermen tegen uitdrogen.