Nuttige kennis en tips over het reinigingsproces

Of je nu een flat huurt of een eigen huis hebt: Tegelvloeren zijn een populaire keuze voor vloeren en wanden in kamers. Dit komt door de vele voordelen die tegels bieden. Door hun gladde oppervlak zijn ze hygiënisch en dus geschikt voor mensen met allergieën. Ze zijn ook hittebestendig en ongevoelig voor licht. Om ervoor te zorgen dat je jarenlang van je tegels kunt genieten, moeten ze goed worden schoongemaakt en verzorgd. Lees hier hoe je je tegels goed schoonmaakt, welke producten of apparaten je kunt gebruiken en hoe je speciale vlekken gemakkelijk kunt verwijderen.

Welke apparaten en schoonmaakproducten kun je gebruiken om je tegels schoon te maken?

Tegels zijn zeer robuust en hygiënisch door hun oppervlak. Je moet je tegels regelmatig schoonmaken om stof en vuil te verwijderen. Zo blijven ze mooi en kun je je helemaal op je gemak voelen in je schone huis. Maar welke schoonmaakmiddelen heb je nodig voor je tegels? In principe heb je een breed scala aan producten tot je beschikking om vloer- en wandtegels schoon te maken.

 

 

Reinigingsproducten voor handmatig dweilen - zowel voor incidenteel gebruik als voor intensief en grondig schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat vloertegels of muurtegels jarenlang hun frisse glans behouden, moet je ze ook regelmatig grondig schoonmaken. Voor het dagelijks reinigen van tegels kun je verschillende producten gebruiken. Hier een aantal voorbelden:

 

Reiniging van vloertegels:

  • Vloerwisser met uitknijpmechanisme: De Picobello vloerwissers van Leifheit zijn geschikt voor de snelle tussendoorreiniging van bijvoorbeeld de entree of hal. Dankzij het praktische mechanisme in de steel kun je zo'n vloermop uitknijpen zonder te bukken.

  • Compact dweilsysteem met uitwringmechanisme: De vloerwisser POWER CLEAN is een compact dweilsysteem en het ideale schoonmaakproduct om je huis grondig schoon te maken. De achter elkaar geplaatste schoonmaakbladen in combinatie met de micro duo mopovertrek nemen vuil vele malen beter op. Het verbeterde uitknijpsysteem zorgt voor 18% beter uitknijpen, wat resulteert in ideale restvochtigheid voor het reinigen van tegelvloeren*.

  • Wringmop: Met de handige wringmoppen verwijder je eenvoudig hardnekkig vuil. Je kunt het beste kiezen voor een Leifheit mopset bestaande uit een emmer, zeef, steel en mopkop. Hiermee heb je alles wat je nodig hebt om je tegels schoon te maken.
  • Grote vloerwissers met dweilpers: De Profi vloerwisser van Leifheit en de bijpassende dweilpers, maken zorgen ervoor dat het doek de perfecte vochtigheid voor het dweilen van tegels heeft. Deze vloerwissers zijn ideaal voor grote oppervlakken in huis. Met de bijpassende buitenmopovertrekken kun je ze ook gebruiken om je terras of balkon schoon te maken.

*Vergeleken met het Leifheit Combi Systeem (tot 2024); bevestigd door Leifheit laboratoriumtest


 

Cotton plus katoenen overtrekken: intensief vochtig reinigen

De Profi XL cotton plus overtrek, is speciaal ontworpen voor alle soorten stenen vloeren en tegels, maakt betrouwbaar schoon en verwijdert ook vuil van voegen en ongelijkmatige oppervlakken. Hij bestaat uit supervezels, die het vuil losmaken, en katoenvezels, die zowel het water als ook het losgemaakte vuil opnemen.


 

 

Reiniging van wandtegels:

  • Poetsdoeken en overtrekken van katoen: Lossen vuil op tegels binnenshuis op en absorberen gemakkelijk stof- en vuildeeltjes. Je kunt ze zelf zo nat of droog maken als je zelf prettig vindt.
  • Borstels en sponsen: Perfect voor de nauwkeurige reiniging
  • Wand- en tegelwisser: De Bath Cleaner (Flexipad) van Leifheit is ideaal voor het schoonmaken van moeilijk bereikbare plekken.
  • Douchecabinetrekker: Met een douchecabinetrekker zoals de Cabino kun je tegels en douchecabines eenvoudig droog trekken. Je kunt dit handige hulpje echter ook gebruiken op andere wandtegels, bijvoorbeeld in de keuken.

Producten voor elektrisch reinigen - zowel voor incidenteel gebruik als voor intensief en grondig reinigen

Naast de apparaten die je kunt gebruiken om handmatig tegels schoon te maken, heb je ook de mogelijkheid om elektrische tegelreinigers te gebruiken. Deze zijn vooral handig als je grote vloeroppervlakken moet schoonmaken of als je tegels in korte tijd wilt reinigen.

  • Snoerloze accuzuiger: zoals de Regulus of de Rotaro van Leifheit zijn geschikt als je tegels droog wilt schoonmaken. De hoge zuigkracht en dichte borstelharen nemen stof en vuil gemakkelijk op.
  • Elektrische vloerreinigers: voltooien drie werkstappen in één keer. Apparaten zoals de Regulus Aqua PowerVac zuigen vuil op, vegen de tegelvloer schoon en drogen hem aan het einde. Dit combineert droge en natte reiniging van de tegelvloeren in één apparaat.
  • Stoomreiniger: Om je keramische of natuurstenen vloer hygiënisch schoon te maken, is een CleanTenso stoomreiniger van Leifheit ideaal voor tegels. De hete waterdamp raakt de tegelvloer en verwijdert tot 99,99% van alle virussen en bacteriën*.

Je kunt wandtegels ook elektrisch schoonmaken met behulp van de Nemo raam- en badkamerzuiger van Leifheit. Nadat je de wandtegels met een schoonmaakmiddel hebt gewassen, kun je dit eenvoudig opzuigen met de badkamerzuiger.

* Getest op gemodificeerd vaccinia virus Ankara en op E. coli en C. albicans bacteriën.

Welke schoonmaakmiddelen kan je gebruiken voor het reinigen van tegelvloeren en wandtegels

Bij het schoonmaken van vloer- en wandtegels is het niet alleen belangrijk om te weten welke schoonmaakapparaten je kunt gebruiken. De juiste schoonmaakmiddelen zijn ook belangrijk voor een schoon resultaat in je huis.

 

 

Specifieke tegelreinigers

Om je tegels schoon en netjes te houden, kun je het beste geconcentreerde schoonmaakmiddelen gebruiken.

  • Gebruik deze om sterk vervuilde tegels schoon te maken.
  • De ingrediënten zijn ideaal voor tegelvloeren.
  • Dankzij de kant-en-klare samenstelling hoef je het concentraat alleen maar te verdunnen en toe te voegen aan je schoonmaakwater.
  • De reinigers hebben vaak een hydraterend effect dat de tegelvloer beschermt en impregneert.

De tegelreiniger van Leifheit maakt in een handomdraai alle tegels stralend schoon. 


 

Klassieke huismiddeltjes voor het schoonmaken van tegelvloeren en wandtegels

Naast deze speciale producten kun je je keramische tegelvloer ook schoonmaken met gewone huismiddeltjes. Je kunt de volgende schoonmaakmiddelen gebruiken:

 

  • Afwasmiddel
  • Vloeibare zeep
  • Groene zeep
  • Azijn
  • Citroensap
  • Baksoda
  • Wasmiddel
  • Glasreiniger

Badkamertegels schoonmaken

De badkamer is waarschijnlijk de ruimte waar bijna altijd tegels liggen. Hier zijn het vooral kalkaanslag, zeepresten of tandpastavlekken die je moet verwijderen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het schoonmaken van badkamertegels:

 

 

Schoonmaken van vloertegels vs. wandtegels in de badkamer

Bij het schoonmaken van badkamertegels is het belangrijk om onderscheid te maken tussen vloer- en wandtegels. Wat voor beide gebieden echter hetzelfde is, is de ophoping van virussen en bacteriën. Vooral op de tegels van de douchewand of douchevloer hopen bacteriën zich op. Gebruik hiervoor micro-duo doeken, die 99% van de virussen en bacteriën elimineren met alleen water.* Neem ook de volgende procedures in acht bij het schoonmaken van vloer- en wandtegels:

 

Plavuizen:

  • Gebruik een vloerwisser of mop met een micro duo microvezelhoes voor de dagelijkse schoonmaak van vloeren.
  • Giet warm water in een schoonmaakemmer. Voeg voor tegels van natuursteen een speciale tegelreiniger of pH-neutrale zeep toe. Voor aardewerk tegels is een kalkoplossend, zuurhoudig schoonmaakmiddel (bijv. azijn of citroenzuur) geschikt.
  • Ga met de wisser en mopovertrek krachtig over de vloertegels in de badkamer tot al het vuil is verwijderd.
  • Als je alle soorten tegelvloeren intensief reinigt met een elektrische vloerreiniger, kun je deze ook gebruiken om de vloer in de badkamer schoon te maken.
  • Een stoomreiniger is ideaal voor een hygiënisch schone tegelvloer in de badkamer.

* Getest op gemodificeerd vacciniavirus Ankara en op Staphylococcus aureus bacteriën met Micro Duo cover en water (watertemperatuur 35˚ C).

 


 

Micro duo overtrekken: Reiniging zonder chemie

Profiteer van de micro duo microvezel overtrek van Leifheit. Hij doodt 99% van de bacteriën en virussen met alleen water.* Dankzij het 2-vezelsysteem van microvezels zijn er voor deze mopovertrekken geen chemicaliën nodig, wat bijdraagt aan een grondige en zachte reiniging van tegelvloeren.
De Profi XL micro duo overtrek van Leifheit is echter een echte allrounder en maakt alle soorten gladde vloeren betrouwbaar schoon.
Dankzij de hygiënische reinigingseigenschappen is hij ook perfect voor de badkamer.

 

* Getest op gemodificeerd vacciniavirus Ankara en op Staphylococcus aureus bacteriën met Micro Duo cover en water (watertemperatuur 35˚ C).

Wandtegels:

 

Je moet regelmatig zeepresten en kalkaanslag verwijderen van met name de wandtegels in de douche. Gebruik een douchewisser voor de dagelijkse schoonmaak en veeg de muren er direct na het douchen mee schoon. Zo voorkom je dat er kalk- en watervlekken ontstaan.

Je kunt het beste een sprayfles gebruiken waarin je water en schoonmaakmiddel mengt.

Besproei de wandtegels en verwijder het vuil met een microvezeldoek.

Verwijder schuim en vuilresten met een douchewisser, een droge microvezeldoek of een raam- en badkamerzuiger.

Kalkaanslag van badkamertegels verwijderen

Voor het verwijderen van kalkaanslag van je badkamertegels heb je de juiste combinatie van schoonmaakmiddelen en reinigingsproducten nodig.
 

De beste manier om kalkaanslag van vieze badkamertegels te verwijderen is door water te mengen met een zuur reinigingsmiddel (azijn en citroenzuur). Ossengalzeep of zuiveringszout zijn ook geschikt.

Het gekozen schoonmaakmiddel mag niet in de tegelvoegen lopen, want dan beschadig je die.

De inwerktijd en de concentratie van het schoonmaakmiddel mogen daarom niet te lang of te sterk zijn.

 

 

Tegels in de keuken schoonmaken

Ook in de keuken liggen vaak tegels. Hier ontstaan vaak vetvlekken tijdens het koken en bakken en die moeten worden verwijderd. Het volgende is belangrijk voor je bij het schoonmaken van tegels in de keuken:

 

 

Vloertegels en wandtegels in de keuken schoonmaken

Bij het bereiden van heerlijke maaltijden ontkom je niet aan spetters vet of vettige dampen. Het is belangrijk dat je deze vettige aanslag regelmatig van de vloer en muren verwijdert. Als je van plan bent om je tegels in de keuken schoon te maken, moet je ook rekening houden met het verschil tussen wand- en vloertegels.
 

Vloertegels:

  • Vooral in de keuken verzamelen zich veel kruimels. Zuig ze eerst op met een stofzuiger.
  • Voeg daarna een ontvettend middel toe aan je schoonmaakemmer.
  • Voor tegels van stenen vloeren kun je afwasmiddel, grof wasmiddel of een allesreiniger oplossen in water. Voor natuursteen raden we aan om een milde, pH-neutrale zeep of een geschikte tegelreiniger aan het schoonmaakwater toe te voegen.
  • Verwijder de vettige film door de tegels in de keuken met lichte druk schoon te vegen met de dweil of mopovertrek.
  • Als je een uitgebreide schoonmaakroutine hebt voor alle tegelvloeren, kun je je keukenvloer natuurlijk ook schoonmaken met onze elektrische vloerreiniger.
  • Als je een hardnekkige vetlaag hebt, kun je ook een krachtige stoomreiniger gebruiken.

Wandtegels:

  • Vuile wandtegels in de keuken vind je het vaakst achter de kookplaat en meestal zijn dit vet- of sausspetters.
  • Deze vlekken verwijder je eenvoudig door ze direct af te vegen voordat ze opdrogen.
  • De beste manier om wandtegels in de keuken schoon te maken is met een spons of microvezeldoek met een beetje afwasmiddel. Dit verwijdert de film en beschermt de voegen.
  • Je kunt ook allesreiniger of een speciale tegelreiniger in een sprayfles doen en op de tegelwand spuiten.
  • Voor hardnekkige vlekken kun je ook schuurmiddel gebruiken.Het tegeloppervlak moet echter wel bestand zijn tegen krassen.
  • De opgeloste vetaanslag op de wandtegels in de keuken kun je met een droge microvezeldoek of een raam- en badkamerzuiger eenvoudig verwijderen.


Vet van keukentegels verwijderen

Vooral als je veel in de pan bakt, zijn vetspetters in de keuken onvermijdelijk. Om van deze vlekken en de vettige film op je keukentegels af te komen, moet je de juiste producten en schoonmaakmiddelen gebruiken.

  • Voor vetspetters in de keuken heb je een vetoplossend middel nodig, zoals afwasmiddel.
  • Los een paar druppels afwasmiddel op in water. Je kunt ook een stuk groene zeep vochtig maken en de zeep opnemen met een vochtige microvezeldoek.
  • Gebruik lichte druk en ronddraaiende bewegingen om de afzonderlijke vetspatten los te maken.
  • Veeg ten slotte het hele wand- of vloeroppervlak af met een schone microvezeldoek voor een gelijkmatige reiniging van de tegels.


Tegelvloer in de gang schoonmaken

Vloertegels worden niet alleen gebruikt in badkamers of keukens. Door hun slijtvaste oppervlak worden ze vaak gebruikt als in gangen en trappenhuizen. Er zijn ook een paar dingen waar je aan moet denken bij het schoonmaken van plavuizen in de gang:

  • Omdat porceleinen tegels het duurzaamst zijn en het best bestand tegen krassen en water, vind je dit type tegel vaak terug in de gang.
  • Speciale schoonmaakconcentraten zijn het meest geschikt als schoonmaakmiddel voor porseleinen tegels. Je kunt echter ook elk ander huishoudelijk product gebruiken, zoals schoonmaakazijn, citroen, universeel- of allesreiniger.
  • Voor het schoonmaken van vloertegels in de gang wordt dezelfde apparatuur gebruikt als in de badkamer of keuken: gebruik vloerwissers en microvezel overtrekken, of zelfs de elektrische vloerreiniger, zoals de Regulus Aqua PowerVac of stoomreinigers zoals de Clean Tenso.

 

In de winter vuil en zoutresten van vloertegels verwijderen 

De winter is de tijd van het jaar waarin veel vuil het huis naar binnen wordt gebracht. Door regen, vorst en sneeuwval is het vooral gruis en vuil van zout dat van schoenzolen valt. Daarom is het extra belangrijk om tegels in de winter goed schoon te maken:

 

  • Gebruik als eerste stap een stofzuiger om grof vuil te verwijderen.
  • Behandel de zoutkorstjes eerst selectief.
  • Giet wat allesreiniger, afwasmiddel of schoonmaakconcentraat in een emmer heet water.
  • Maak de zoutvlekken los met een microvezeldoek of borstel.
  • Je kunt het schoonmaakmiddel ook een paar minuten laten inwerken op hardnekkige vlekken.
  • Veeg tot slot het hele vloeroppervlak in de gang schoon met een vloerwisser ofmop om het opgeloste zout en de resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen.

TIP

Tegelvoegen reinigen

Als je tegels schoonmaakt, zul je zeker merken dat er vuil in de voegen zit. Deze kleine kieren moeten ook van tijd tot tijd worden schoongemaakt. Er zijn een paar details waar je op moet letten bij het schoonmaken van tegelvoegen:

 

• Zorg ervoor dat zure essenties zoals azijn of citroen niet in het voegmiddel komen. Deze middelen tasten het voegmiddel aan en breken het zelfs af.

• Gebruik in plaats daarvan alkalische huismiddeltjes door bakingsoda of zuiveringszout te mengen met lauw water tot een pasta. Je kunt ook tandpasta als optie gebruiken.

• Om tegelvoegen schoon te maken, gebruik je een tandenborstel, een iets grotere afwasborstel of een vloerborstel en schrob je met lichte heen-en-weerbewegingen langs de voegen. Dit geldt voor het schoonmaken van vloer- en wandtegels.

• Laat tot slot een raam- en badkamerzuiger langs de voegen lopen om het vuil- en de schuimresten op te zuigen.

 

Tegels buiten reinigen

Door het robuuste oppervlak van porseleinen tegels of natuursteentegels worden deze tegels ook gebruikt op balkons of terrassen. Buitentegels moeten echter zeer weerbestendig zijn. Als je terrastegels of balkontegels wilt schoonmaken, moet je op bepaalde punten letten:

  • De meeste vervuiling van balkon- of terrastegels bestaat uit groene aanslag zoals mos of algen.
  • Gebruik bij het schoonmaken van buitentegels natuurlijke huismiddeltjes in plaats van chemische schoonmaakmiddelen.
  • Voor het handmatig schoonmaken van tegels kun je conventioneel gereedschap gebruiken: Vloermop, mophoes en schoonmaakemmer. Speciale rubberen bezems zoals de superbezem van Leifheit zijn ook een goede keuze.
  • Je kunt ook een hogedrukreiniger gebruiken voor intensieve groene aanslag.

 

De Profi XL vloerwisser met outdoor overtrek voor de reiniging van tuintegels

De Profi XL vloerwisser met telescoopsteel is niet alleen ideaal voor het ergonomisch reinigen van vloeren binnenshuis, met de Profi XL Outdoor actieve mopovertrek is het ook de perfecte helper voor de reiniging van terrastegels.

Met zijn combinatie van slijtvaste kunststof borstelharen en microvezels maakt de Outdoor actieve mopovertrek ook licht werk van het schoonmaken van terrassen en balkons. De kunststof borstelharen verwijderen zelfs hardnekkig vuil van buiten, terwijl de microvezel het vuil betrouwbaar opneemt.


Welke verschillende soorten tegels zijn er?

Na alle tips over het schoonmaken van tegels, ben je misschien geïnteresseerd in een overzicht van de verschillende soorten tegels. In principe kun je onderscheid maken tussen natuurstenen tegels, keramische tegels en glazen tegels. Het type is bepalend voor hoe je je tegels moet schoonmaken.