Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie

Wasgoed duurzaam wassen en drogen

Laatst bijgewerkt: 02.12.2024
Wasverzorging

Doe uw voordeel met het advies van Leifheit en ontdek hoe u uw dagelijks leven ecologischer kunt maken en welke milieutips u zonder stress in uw leven kunt integreren.

Wasgoed duurzaam wassen en drogen
Bericht delen!

Wasgoed duurzaam wassen en drogen: zo werkt het

Hoe doe je duurzaam de was? Misschien houdt deze vraag u al enige tijd bezig, gezien de wereldwijde discussies over klimaatverandering en milieubescherming. Doe uw voordeel met het advies van Leifheit en ontdek hoe u uw dagelijks leven ecologischer kunt maken en welke milieutips u zonder stress in uw leven kunt integreren.

Alleen al het juiste gebruik van wasprogramma's en waspoeder bespaart veel grondstoffen. Dit is de eerste stap om het milieu minder te belasten en tegelijkertijd geld te besparen. Ga dus slim te werk, want duurzaam wassen en drogen in het huishouden loont altijd voor de bescherming van het milieu.

 

Hoe waspoeder en wasmiddelen het afvalwater vervuilen

Wist u dat volgens het Umweltbundesamt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen ton detergenten en reinigingsmiddelen aan particuliere huishoudens wordt verkocht? Bijna de helft daarvan zijn waspoeders en een zesde zijn wasverzachters. Deskundigen van de autoriteit stelden vast dat de resulterende chemische input in het afvalwater meer dan 560.000 ton per jaar bedraagt, en de tendens stijgt. Dit verwijst naar chemische stoffen of verbindingen zoals:

  • Oppervlakteactieve stoffen
  • Geuren
  • Fosfonaten
  • Enzymen
  • Siliconen
  • Optische witmakers

Opmerking: Het aandeel van de niet gemakkelijk afbreekbare bestanddelen is in het verleden gestaag toegenomen. Hieruit blijkt dat het gebruik van schoonmaakmiddelen en dergelijke een aanzienlijke invloed heeft op het afvalwater.



Hoe kan ik milieuvriendelijk de was doen?

Het goede nieuws eerst: duurzaam wassen en drogen is geen rocket science. Het zijn vaak de kleine aanpassingen die je in je persoonlijke leven kunt maken om oude gewoonten te doorbreken en milieubewuster te worden. Hieronder leest u hoe u zich op een milieuvriendelijke manier kunt wassen en welke voordelen dat oplevert.


Tip 1 - Ecologisch wassen betekent: minder vaak wassen

Hoe eenvoudig het ook klinkt, het effect is efficiënt: hoe minder vaak u uw wasmachine en droger aanzet, hoe beter dat is voor het milieu. Wees eerlijk, hoe vaak gooit u kleding of textiel in de wasmachine alleen omdat u het een of twee keer gedragen hebt? Ze zijn niet vuil en ruiken niet onaangenaam. Het is gewoon een ritueel om de kleding direct na gebruik schoon te maken. Probeer in plaats daarvan het volgende om kleding duurzaam te wassen:

  • Wikkel het kledingstuk in aluminiumfolie en leg het een nacht in het vriesvak: de volgende dag is het weer fris en zijn veel geurbacteriën vernietigd.
  • Hang het T-shirt, de trui of de jurk op een hanger en laat de frisse lucht zijn werk doen op het balkon of in de tuin: uw mode must-have ruikt na enkele uren weer fris en schoon.

Het resultaat: u bespaart waspoeder, wasverzachter en elektriciteit door de wasmachine minder vaak te gebruiken. Bovendien beschermt u uw kleding, omdat bijvoorbeeld microvezels tijdens elk machinewas- en droogproces loskomen. Op lange termijn zullen vele wasbeurten uw favoriete stukken verslijten en het afvalwater vervuilen.



Tip 2 - Duurzaam wassen betekent: tussendoor met de hand wassen

Als u het milieu wilt beschermen, kunt u uw blouse of overhemd tussen de wasbeurten door met de hand wassen. Doe ze in de wasbak met een beetje wasmiddel en ze kunnen in een paar minuten worden afgespoeld. Als je ook nog zonder wasverzachter doet en duurzaam wasmiddel gebruikt, ben je op de juiste weg.

Maar let wel op de zogenaamde Euroflower op uw wasmiddel: dit milieulabel is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor de etikettering van consumentenproducten en is volgens het Duitse ministerie van Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid (BMU) geregeld in EG-verordening 66/2010.


Het resultaat: handwas bespaart grondstoffen en gebruikt relatief weinig wasmiddel voor het wassen. Onder het motto DIY (Do It Yourself) kun je zelfs je eigen wasmiddel maken - helemaal natuurlijk en met afbreekbare geuroliën. Zo weet u precies wat er in het afvalwater terechtkomt!



Tip 3 - Duurzaamheid bij het wassen betekent: de wasmachine volledig vullen

Eigenlijk is het vanzelfsprekend: we wassen alleen als we genoeg witte of gekleurde was hebben om de wasmachine te vullen. Maar wie heeft dit niet meegemaakt: het moet je favoriete spijkerbroek zijn die je gaat dragen voor een etentje bij een vriend en die zit bij de vuile was. Je haalt ze dus snel door het korte programma van je machine en droogt ze daarna in je wasdroger. Je weet dat dit niet de juiste weg is, maar uitzonderingen bewijzen de regel, namelijk: zorg dat de wastrommel vol is. Uw vulgewicht hangt altijd af van het wasprogramma. Fijn wasgoed heeft meer ruimte nodig, robuust textiel zoals handdoeken wordt ook in grotere hoeveelheden schoon in de trommel. Misschien heeft u een duurzame wasmachine met een halfwasprogramma? Dit is ook een goede optie om energie, water en wasmiddel te besparen.


Resultaat: Als u de maximale belading van uw wasmachine gebruikt, wast u uw wasgoed duurzaam en bespaart u waspoeder, elektriciteit en tijd. Elke volle lading wasgoed kost immers tijd om in en uit te laden, op te hangen of in de droger te stoppen. Onze grootmoeders lieten ons zien hoe het moest: één wasdag per week was genoeg.



Tip 4 - Duurzaam wassen betekent: het juiste wasprogramma kiezen

De efficiëntie van wasmiddelen is tegenwoordig opmerkelijk, je hoeft zelden kleding meer te wassen op 60 °C of warmer. In feite is een wasprogramma van 40 °C voldoende om gemiddeld bevuild textiel schoon te krijgen. De volgende wasprogramma's en temperaturen zijn nuttig:

  • 30 °C tot 40 °C: delicaat wasgoed zoals blouses, topjes of wol.
  • 60 °C: voor hygiënisch schoon beddengoed, handdoeken of sportkleding
  • 90 °C: Indien nodig voor sterk vervuild textiel, maar minstens om de drie maanden voor de hygiëne van uw wasmachine.

Resultaat: Met lagere wasprogramma's bespaart u tijd en dus energie. Door bijvoorbeeld de wastemperatuur te verlagen van 40 °C naar 30 °C kunt u ongeveer 35 procent van de elektriciteitskosten per wascyclus besparen. Duurzaam handelen heeft dus een positief effect op uw budget.



Tip 5 - Duurzaam wassen betekent: de voorwas achterwege laten

Vlekken komen gemakkelijk op je kleding: Of het nu gaat om koffie, sauzen of vruchtensap, je baalt ervan als ze sporen achterlaten. Een goede reden om het voorwasprogramma van jouw wasmachine te activeren? Nee, dat hoeft niet. Je kunt ook gewoon een vlekkenspray gebruiken of de vlekken behandelen met een mengsel van citroenzuur en water. Ossengalzeep is ook een efficiënte en milieuvriendelijke vlekkenverwijderaar. Met een goede behandeling kan je jouw vuile kledingstuk in de wasmachine gooien zonder voor te hoeven wassen. . 


Resultaat: Als je het voorwasprogramma niet gebruikt en vlekken behandelt met beproefde huishoudelijke producten, bespaar je tijd, elektriciteit en waspoeder en helpt mee aan een beter milieu.



Tip 6 - Gebruik biologisch afbreekbaar waspoeder

Passende wasverzorging is een duurzaam proces op zich, want door kleding te wassen blijven de kwaliteit en de uitstraling van jouw kledingstukken op lange termijn behouden. Als je nu ook jouw waspoeder of de vloeibare variant daarvan, inruilt voor duurzame eco-wasmiddelen, dan heb je weer een waardevolle bijdrage geleverd aan de bescherming van het milieu en het water. Wasmiddelen op biologische basis zijn vrij van plastic bestanddelen en reinigen uw wasgoed optimaal met uitsluitend plantaardige oppervlakte-actieve stoffen die gemakkelijk afbreekbaar en vriendelijk voor de huid zijn. Biologische wasmiddelen bevatten de volgende "ingrediënten" niet:

  • Synthetische geuren
  • Enzymen
  • Fosfaten
  • Vulstoffen
  • Aardolieproducten
  • Kleurstoffen
  • Chloor
  • Kleurversterkers
  • Microplastics
  • Conserveringsmiddelen
  • Oppervlakte-actieve stoffen

Resultaat: Als je jouw wasgoed duurzaam wast met biologisch waspoeder, bescherm je het water en lever je een milieubewuste bijdrage. Het maakt niet uit of je het in vloeibare of poedervorm gebruikt. Biologische wasmiddelen geven geen schadelijke stoffen af. Het zijn sterke milieubeschermers en geschikt voor gevoelige mensen omdat ze nauwelijks allergieën en huidirritaties veroorzaken!



Tip 7 - Gebruik duurzame alternatieven voor waspoeder en wasverzachter

Sommige voorstanders van duurzaam wassen zweren bij het wassen van wasnoten en ballen. Over de doeltreffendheid van beide methoden lopen de meningen uiteen. Wasnoten zijn 100 procent biologisch afbreekbaar, maar ze zijn nogal hulpeloos tegen hardnekkig vuil.

Hoe werken ze? Wanneer zij in contact komen met heet water, vormen zij een schuim waarin opgeloste zeepstoffen het reinigingswerk doen, mits de kleren slechts licht vervuild zijn. De waskracht van wasballen is vergelijkbaar met die van wasnoten, maar ze zijn gemaakt van plastic en hebben binnenin minerale bolletjes die negatief geladen ionen afgeven wanneer ze in contact komen met water. Deze verwijderen lichte vlekken of vuil.


Resultaat: wasnoten en ballen zijn een milieuvriendelijker wasmiddel en kunnen in plaats van waspoeder worden gebruikt voor duurzaam wassen. Beperking: De ervaring leert dat ze meer geschikt zijn voor lichte vervuiling.



Hoe werkt duurzaamheid bij het drogen van wasgoed?

Wie duurzaam de was wil doen, krijgt automatisch te maken met de vraag hoe natte was het meest milieuvriendelijk kan worden gedroogd.

De beste en meest duurzame aanpak is om kleding buiten te drogen. Buiten aan de waslijn of op een droogmolen kan jouw kleding snel worden opgehangen. De lucht, de wind en de zon doen dan het werk en drogen uw kleren in een mum van tijd.

Als je geen tuin of balkon hebt, gebruik dan gewoon een mobiel droogrek zoals de Leifheit Lino Pop-Up. In de zomer kunt u uw kleren het beste voor een open raam drogen. Op stabiele kledingrekken of wanddrogers in de badkamer is zelfs plaats voor grote lakens en dergelijke.


Opmerking: Als je jouw gewassen wasgoed buiten ophangt, bespaart je veel elektriciteit. In de frisse lucht droogt jouw wasgoed efficiënt, betrouwbaar en duurzaam, zelfs bij vorst. Bovendien bescherm je jouw kleding omdat de vezels kunnen worden beschadigd of krimpen wanneer je de droger gebruikt. Gevoelige stoffen kunnen door de druk ook gaatjes krijgen.


Productgalerij overslaan

Was en droog de was nu duurzaam! Bij het wassen en drogen van je was kun je eenvoudig een bijdrage leveren aan duurzaamheid met de droogmolens van Leifheit. Word nu actief!

-21%
Droogmolen Linomatic 600 Plus

€ 154,99 194,99 € -21%
  • Weinig moeite nodig om te openen dankzij handgreep, zonder bukken
  • Gemakkelijk sluiten dankzij de handgreep op de draagarm, zonder bukken
  • 10-traps hoogteverstelling
-21%
Droogmolen Linomatic 600 Deluxe Cover

€ 154,99 194,99 € -21%
  • Minimale inspanning nodig om te openen dankzij de liftkabel
  • Gemakkelijk sluiten dankzij de knop op de draagarm, zonder bukken
  • Automatisch intrekken van het hijstouw
-26%
Droogmolen Linomatic 500 Easy

€ 114,99 154,99 € -26%
  • Minimale inspanning nodig om te openen dankzij de hefkabel
  • Borgclip voor het ophangen van het trektouw
-23%
Droogmolen LinoProtect 400

€ 164,99 214,99 € -23%
  • Minimale inspanning nodig om te openen dankzij liftkabel
  • Dak beschermt tegen regen en UV-straling
  • Borgclip voor het ophangen van het trekkoord