De was buiten drogen- net zoals vroeger
Grootmoeders zweren erbij hun was buiten te drogen als het weer het toelaat. Vers gewassen was buiten in de tuin hangen is nog steeds de beste manier om je was droog te krijgen en zelfs energie te besparen, zelfs in het tijdperk van de wasdroger. Maar het aangenaamste effect is de geur van zomer, zon en natuur die je in je garderobe stopt bij je favoriete gedroogde kleren. Als je wilt weten waarom je je was buiten moet drogen, lees dan deze blog over de was buiten drogen van Leifheit. Hier kun je zien welke andere voordelen het drogen van je wasgoed buiten te bieden heeft.
Wanneer droog je wasgoed het beste buiten
Het wasgoed wappert licht in de wind als het in je tuin aan de droogmolen hangt: een bijna filmisch motief, het enige wat ontbreekt is zonneschijn en geurige weidebloemen. In feite droogt de was buiten heel snel maar wanneer is het het handigst om de was buiten te drogen? Als de zon schijnt, profiteer je ook van het blekende effect ervan en raak je bijvoorbeeld lelijke vlekken op je T-shirt kwijt. Zelfs als je in een huurflat woont, is het mogelijk je kleren buiten te drogen. Gebruik gewoon het balkon en zet een ruimtebesparend droogrek op om je was te drogen. Vooral modellen met opklapbare zijvleugels zijn aan te bevelen. Als alternatief kun je waslijnen spannen in de volgende kamers:
-
Op zolder, mits die schoon en droog is
-
In de wasruimte, waar ook je droger staat
-
In de carport
-
In de badkamer hangt een wanddroogrek
Tip: Niet overal staan woningbouwverenigingen toe dat de was buiten op het balkon gedroogd wordt. In dat geval open je gewoon je balkondeur en zet je het droogrek direct in de deuropening. Zo werken de lucht, de wind en de zonnestralen samen om je natte kleren in recordtijd te drogen. |
Bij welk weer droog je kleding buiten?
Heb je geen wasdroger? Hang je was dan buiten te drogen. Je kunt het beste een warme en zonnige dag kiezen. Maar je kunt natte kleren ook buiten in de schaduw drogen. Hoe lang duurt het drogen van je was? Op koele lentedagen moet je de was na het ontbijt buiten te drogen hangen en 's avonds weer naar beneden halen voor het donker en vochtig wordt. Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen..
Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen. |
Kan je wasgoed ook in de winter buiten drogen?
In de zomermaanden is het vrij gemakkelijk om de was buiten te drogen. Maar wat gebeurt er eigenlijk bij het drogen van de was in de winter? Kan natte was echt alleen drogen als het warm en zonnig is? De wetenschap bewijst het tegendeel. Nat wasgoed drogen is mogelijk, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt.
Als je je wasgoed in de zomer buiten hangt bij plus 20 graden, bijvoorbeeld, verdampen de waterdruppels in de vezels van de kledingstukken geleidelijk. Voor dit fysische proces is energie nodig. Dit wordt onttrokken aan de omgevingslucht rond de droogmolen waar het afkoelt. Dit heet verdampingskoeling. Hoge temperaturen en windenergie versnellen het verdampingsproces. Het wasgoed droogt nog sneller.
Tip: Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal je wasgoed altijd buiten drogen - ongeacht of het plus 20 graden of min 20 graden is. |
Bij welke luchtvochtigheid de was drogen?
Het omgekeerde is waar als de luchtvochtigheid buiten erg hoog is. Dit is het geval bij mist of regen. Hier leggen deskundigen uit: Hoe vochtiger de lucht, hoe meer waterdamp hij bevat en hoe minder vocht hij uit nat wasgoed kan opnemen. Daardoor blijft het wasgoed nat, hoe lang het ook aan de lijn of aan de droogmolen blijft hangen.
Zelfs als het buiten ijskoud is, kun je je was buiten te drogen hangen. Het droogt zelfs in de winter bij temperaturen onder het vriespunt. De reden hiervoor heet thermodynamica of sublimatie. Dit verwijst naar de overgang van een stof van een vaste naar een gasvormige toestand. Met andere woorden, de waterdruppels van je natte wasgoed bevriezen en gaan dan meteen de lucht in. Er blijft geen vocht achter in de gewassen kleren. Ze zullen het alleen maar koud hebben.
Tip: In de winter droogt je was buiten sneller dan binnen. Dit komt omdat er binnenshuis meer vocht in de lucht zit en het veel langer duurt voor het water uit het natte wasgoed opgenomen is. |
Tips en trucs voor het drogen van wasgoed aan de buitenlucht?
De manier waarop je je was ophangt beïnvloedt ook het droogproces. Daarom moet je de volgende tips ter harte nemen:
- Trek je wasgoed meteen na het wassen in vorm, zodat het gemakkelijker droogt en mooi glad blijft.
- Gebruik wasknijpers om dubbele lagen stof te vermijden.
- Je kunt jurken, hemden en shirts op kleerhangers drogen.
- Sokken en ondergoed drogen sneller als je ze niet tussen sweatshirts en jeans hangt. Gebruik hiervoor de houders voor klein wasgoed
- Hoe beter je je kleren in de machine centrifugeert, hoe sneller ze in de was zullen drogen.
- Hang je kleren zo recht mogelijk en strijk ze glad. Zo vermijd je plooien waar vocht zich ophoopt.
- Hang beddengoed op met de opening naar de wind gericht. Zo wordt het dekzeil sneller opgeblazen en droogt het sneller.
Tip: Je kunt de afdruk van wasknijpers niet vermijden, maar als je ze op onopvallende plaatsen zet, bijvoorbeeld bij de naden, vallen ze minder op. Lees voor meer informatie onze advies over "Was goed ophangen". |
Conclusie
Je hoeft het buiten hangen van de was niet als werk te zien. Vooral als je ze buiten hangt. Als je je ontspant, hoor je de geluiden van de natuur - de wind en de vogels. In het ideale geval geniet je van de zonnestralen, en 's avonds ben je blij dat je het goede van je droge was ruikt als je het terug het huis in draagt.
Nu is het gemakkelijk en veilig om je was buiten te drogen!
Het Leifheit assortiment aan droogrekken, droogmolens, wanddroogrekken biedt vele mogelijkheden om je schone was buiten te drogen. Ontdek ze nu!
Nu is het eenvoudig om je was buiten te drogen!
Bekijk de vele mogelijkheden om je schone was buiten te drogen. Ontdek nu!