Juist strijken - hoe je op een slimme manier een glad resultaat krijgt!
Een horrortaak of pure ontspanning? Net als het schoonmaken van het toilet vinden sommige mensen kleren strijken een vervelend klusje. Anderen vinden strijken juist rustgevend. Soms moet het snel gebeuren, maar dan zijn de kreukels moeilijk glad te strijken. Hier vind je een aantal strijktips, strijkinstructies en trucs om het strijken makkelijker te maken. We leggen uit hoe je tijd kunt besparen en hoe je te werk moet gaan. We leggen ook uit waarom het zelfs belangrijk is om af en toe te strijken.
Wanneer zijn we begonnen met het strijken van kleding?
Het begon allemaal in de Han dynastie, toen mensen in het oude China zogenaamde panijzers gebruikten om zijden kleding glad te strijken. De hitte werd opgewekt door gloeiende kolen. Gemengd met zand werd dit in een metalen pan gedaan, die vervolgens kort en selectief op de kledingstukken werd aangebracht.
Strijken wordt al gedaan sinds de Han dynastie in het oude China. In de loop der jaren zijn strijkijzers steeds weer aangepast.
Wie heeft het strijkijzer uitgevonden?
Gelukkig werd het al snel gemakkelijker en minder omslachtig in 1882, toen het elektrische strijkijzer werd uitgevonden door de Amerikaan Henry Seely. Maar optimalisaties lieten niet lang op zich wachten: in 1926 werd een strijkijzer met regelbare temperatuur ontwikkeld. 37 jaar later kwam het stoomstrijkijzer op de markt en genoot grote populariteit.
Waarom is strijken belangrijk?
Ja, strijken maakt de was niet alleen glad. Sommige textielsoorten mogen alleen op lage temperaturen worden gewassen. Helaas zorgt dit ervoor dat bacteriën en parasieten niet volledig worden vernietigd. Kort contact met de warmte van het strijkijzer kan hierbij helpen. Het geeft het gestreken product ook een zacht en soepel uiterlijk, wat ook een positief effect heeft op het draagcomfort.
Goed strijken - verstandig voorbereidend werk
De techniek is wat het juiste strijkwerk maakt. Naast een goed strijkijzer zijn een goede strijkplank een mouwplankje en een strijkdoek noodzaakelijk voor een goed strijkresultaaat.
Om de hoeveelheid werk te minimaliseren, is het zinvol om voorzorgsmaatregelen te nemen voor het eigenlijke strijken. Als je het wasgoed na het wassen op de juiste manier ophangt , gaat het strijken veel gemakkelijker. Het kledingstuk moet niet over de spijlen van het droogrek worden gelegd of bij de schouders worden opgehangen. Idealiter schud je het kledingstuk goed uit, zodat de ruwe kreuken worden gladgestreken. Hang het product vervolgens ondersteboven aan de zoom met wasknijpers. Hier is het makkelijker om de drukplekken eruit te strijken dan op de schouderpartij. Hang overhemden en jassen op een kleerhanger. Nog een truc: een beetje wasverzachter in de was maakt de stoffen gladder. Voeg het natuurlijk alleen toe aan de was als de stoffen het toelaten. Zo krijgen hardnekkige kreuken geen kans!
Wanneer strijken en hoe sorteren?
Als het textiel dat gestreken moet worden nog licht vochtig is, dan is het perfect om te strijken. Dit komt omdat hoe droger het wasgoed is, hoe moeilijker het is om glad te strijken. Als het nodig is, kun je jezelf helpen met een spuitfles of een stoomstrijkijzer. Maar wees voorzichtig met zijde - dat moet je niet besproeien. Sorteer je te strijken wasgoed vervolgens op materiaal en dikte. Dunne en fijne materialen strijk je aan het begin, dikke materialen zoals linnen strijk je tegen het einde glad. Dit bespaart veel tijd en energie, omdat je niet hoeft te schakelen tussen verschillende temperatuurniveaus en er geen wachttijd is van een hoge strijktemperatuur naar een lage temperatuur. Lees hiervoor altijd de strijkinformatie op het waslabel of wassymbool.
Wat is de perfecte strijktemperatuur?
Let op de informatie op het label over de strijktemperatuur voor elk textielproduct. Om kwetsbare stoffen en donkergekleurde kleding te beschermen, kun je ze het beste binnenstebuiten strijken. Vooral donkerkleurige stoffen hebben de neiging om snel te gaan glimmen. Dit kan je trouwens vermijden door ons strijkdoek te gebuiken. Kledingstukken met prints moeten ook binnenstebuiten worden gestreken, anders kunnen de applicaties aan het strijkijzer blijven plakken.
Goed strijken - de juiste techniek
Een T-shirt just strijken? Met deze tips en trucs doe je het in 1 minuut.
Als het gaat om minder complexe kleding zoals een T-shirt, is de volgorde eigenlijk relatief irrelevant. Draai hiervoor het T-shirt binnenstebuiten en leg het over de strijkplank zodat de stof kreukvrij ligt. Strijk dan met lichte druk over het grote oppervlak. Te veel druk zou de vezels kunnen vervormen. Draai het T-shirt dan stukje voor stukje om zodat de hele voor- en achterkant glad is. Nu richten we onze aandacht op de mouwen. Om dit te doen, draai je het shirt weer met de goede kant naar buiten en strijk je de dubbellaagse mouwen aan beide kanten glad. Dezelfde procedure geldt voor truien.
Polyester kleding strijken: “houd het koel" is het motto
Kledingstukken met synthetische vezels of van zuiver synthetisch materiaal zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden, maar toch moet je bij het onderhoud letten op de speciale kenmerken van het materiaal om de vezels te beschermen en zo de levensduur van de kledingstukken te verlengen. Voor bovenkleding of ondergoed worden synthetische vezels zoals viscose, polyamide of polyester meestal gemengd met katoen of andere garens om het comfort van een kledingstuk te verhogen. Sportkleding, zwemkleding en outdoorkleding worden daarentegen vaak gemaakt van pure synthetische vezels.
Over het algemeen kun je synthetische vezels zoals viscose, polyamide of polyester zonder problemen strijken. Je meot alleen oppassen dat het niet te warm gebeurt. Te veel warmte beschadigt het materiaal en kan er in het ergste geval voor zorgen dat het vezelmateriaal smelt en aan elkaar plakt. Om dit te voorkomen zijn de juiste strijktemperatuur en de juiste strijktechniek cruciaal bij het strijken van synthetische stoffen, en er zijn ook synthetische stoffen die nooit gestreken mogen worden. Je kunt het beste eerst op het wasetiket kijken: een doorgestreepte strijkbout geeft aan dat strijken de stof zal beschadigen. De aanbevolen strijktemperatuur wordt aangegeven met een of meer stippen in het afgebeelde strijksymbool.
1 stip betekent dat strijken op een lage temperatuur tot maximaal 110 °C mogelijk is, bij voorkeur zonder stoom.
2 stippen: Strijken op matige warmte tot maximaal 150 °C.
3 stippen: Strijken op een hogere temperatuur tot maximaal 200 °C.
Hoe strijk je polyester kleding juist?
Niet te heet en bij voorkeur binnenstebuiten. Hoewel polyestervezels zeer robuust zijn, zijn ze erg gevoelig voor warmte. Kleding met een hoog polyestergehalte moet je daarom alleen op de laagste temperatuurstand van je strijkijzer strijken. Te hoge strijktemperaturen kunnen ervoor zorgen dat de afzonderlijke polyestervezels smelten en aan elkaar plakken als ze hard worden.
Je kunt polyester stoffen het beste zonder stoom en binnenstebuiten strijken. Zeer delicate kledingsstukken zoals een polyester chiffon blouse kun je het beste met een strijkdoek strijken. Dit beschermt de synthetische stof tegen oververhitting. Omdat polyester kreukvrij is, kun je zelfs helemaal afzien van het strijken van polyester, afhankelijk van het kledingstuk, en het kledingstuk na het wassen gewoon een beetje in vorm trekken.
Viscose strijken: Idealiter met stoom of licht vochtig
Hoewel cellulose - de grondstof waarvan viscose wordt gemaakt - van natuurlijke oorsprong is, wordt viscose nog steeds beschouwd als een synthetische vezel, omdat de houtvezels eerst vloeibaar worden gemaakt met behulp van een chemisch proces en vervolgens tot textielvezels worden gesponnen. Viscose heeft vergelijkbare slijtage- en onderhoudskenmerken als zijde, en hiermee moet ook rekening worden gehouden bij het wassen van viscose. Hoewel viscose bijzonder comfortabel is om te dragen, kreukt de synthetische vezel gemakkelijk. Strijken van viscose is daarom goed voor zowel het uiterlijk als het comfort van je kleding.
Kledingstukken van viscose kun je het beste binnenstebuiten keren voordat je gaat strijken. Als de stof nog licht vochtig is, vergemakkelijkt dit het strijken: kies de laagst mogelijke temperatuurinstelling en de stoom- of sprayfunctie op het strijkijzer. Vul het waterreservoir van het strijkijzer met gedestilleerd water om kalkvlekken op je kleding te voorkomen. Om het materiaal te beschermen en glimmende plekken op de stof te voorkomen, die veroorzaakt kunnen worden door de druk van het strijkijzer en de hitte, kun je delicate viscose artikelen ook het beste strijken met een strijkdoek.
De hoogste discipline - blouses & overhemden
Blouses en overhemden worden anders gestreken dan T-shirts en truien. Lees hiervoor onze blog Overhemden perfect strijken!
Verdere tips voor een goed resultaat
De kleding moet afgekoeld zijn voordat je het opvouwt, anders ontstaan er snel weer kreukels.
Onze strijkplankhoezen Thermo reflect reflecteren de warmte tijdens het strijken. Dit zorgt ervoor dat beide kanten tegelijk gestreken worden.
Vergeet ook niet je strijkijzer af en toe schoon te maken en te ontkalken, ook dat draagt bij aan een goed strijkresultaat.
Voorkom kreuken
Wasgoed kreukt minder in de wasdroger. Dus als je kleding die gevoelig is voor kreuken ophangt na het drogen in de droogtrommel, bespaar je jezelf de moeite van het strijken. Als alternatief zijn er natuurlijk ook strijkvrije overhemden. Strakke kleding hoef je daarentegen niet te strijken, want alles strijkt vanzelf glad als je het draagt. Als je de directe hitte van het strijkijzer wilt vermijden, kun je een warme douche nemen en overhemden of jurken op een hanger in de badkamer hangen. De stoom zal de structuur gladstrijken.
Conclusie: Strijken kan gemakkelijk en zelfs leuk zijn.
Het dragen van gestreken kleding laat een verzorgde indruk achter. Strijken heeft echter niet alleen visuele voordelen, maar ook hygiënische. Dit komt omdat sommige materialen niet heet gewassen mogen worden. Strijken en korte hoge temperaturen zorgen daarom ook voor de hygiëne van sommige producten. Dankzij onze tips bespaar je niet alleen tijd bij het strijken, maar ook een hoop stress. We hopen dat deze tips en trucs het strijken draaglijker voor je maken en ervoor zorgen dat hardnekkige kreuken in stoffen en kledingstukken snel verdwijnen.
Lees ook in onze andere blogs alles over wasgoed ophangen of hoe je de was het beste in de lente en zomer buiten kan laten drogen!